BIO

Walker (b. 1988) creëert als kunstenaar grootschalige schilderingen en film. Opgegroeid in de bergen rondom Death Valley, Californië; een woestijnachtige omgeving met roze avondluchten, stil en verlaten wat een innerlijke rust achterlaat.

Tijdens zijn afstuderen aan de kunstacademie in Groningen (NL) creëert hij visuals voor de opkomende rapgroep Dope D.O.D. waaronder een geschilderde drieluik van de 3 leden, het herkenbare logo, persfoto’s en de videoclip ‘What Happend’ (33 miljoen views op YouTube). Het is de eerste video waar Walker verantwoordelijk is voor het concept, regie, filmwerk en montage. Het was zijn visie het rauwe en agressieve van straat-rap een nieuw perspectief te geven door het als strak, catchy en bijna buitenaards te tonen.In de jaren erna maakt hij voor verschillende artiesten als Mr.Polska, Feis, Igorrr & Dope D.O.D. meerdere videoclips.

Een commercial voor Marketing Groningen (in samenwerking met Marrit Koopmans) leidt tot de creatie van ‘M.R.’ (50 min.) een documentaire over kunstschilder Matthijs Röling. AVROTROS Close-Up zendt de documentaire uit 13-06-’19 op NPO 2. Van 17-03 t/m 30-06-’19 is de documentaire ook te zien in de filmzaal Hedendaagse Kunst in het Drents Museum.

In de documentaire blikt Matthijs terug op een leven lang schilderen en tekenen. Kenmerkend is dat Matthijs niet meer schildert, omdat zijn fysieke omstandigheden dit niet meertoelaten. Het ‘einde’ oftewel de dood wordt voelbaar. De film breekt tegelijkertijd met dit gevoel van een einde door een perspectief te geven dat overal een einde aankomt, om zo te kunnen transformeren tot iets nieuws. De film begint op Matthijs zijn verjaardag en eindigt na een volledige cyclus van seizoenen precies een jaar later. Veel tijd is geïnvesteerd in het maken van de beelden waarbij het licht, de compositie en kleuren een belangrijk referentiepunt waren ten opzichte van Matthijs zijn schilderingen. Het is alsof Matthijs nu zelf figureert en leeft in de wereld van zijn schilderijen.

Walker werkt graag met de realiteit; natuurlicht en bestaande locaties, maar deze dan zo gevangen qua compositie, beweging, licht en sfeer dat ze bijna iets onwerkelijks krijgen.

“Het alledaagse wil ik als subtiel surrealistisch ervaren. Alsof de werkelijkheid een animatie of videogame wordt waarin nieuwe wetten ontstaan, maar toch gegrond blijft in onze bekende realiteit.”

 Naast videoproducties heeft Walker altijd teken- en schilderwerk gemaakt. Hij realiseerde voor het Provinciehuis Groningen een serie schilderwerken en sculpturen voor verschillende vergaderruimtes. Eind 2017 opent zijn eerste overzichtstentoonstelling waar een selectie van 44 schilder- en tekenwerken van de afgelopen 3 jaar te zien waren.

“In mijn werk wil ik de onderliggende verbinding tussen twee uiterste, oftewel contrast zichtbaar maken.”

Fysiek en energetisch licht is hierbij een zichtbaar uitgangspunt. Licht wordt zichtbaar door donker en omgekeerd. Door dit spel wordt deze fysieke wereld zichtbaar in vorm en kleur en krijgt het betekenis. Een diverse variatie aan karakters staan vaak centraal binnen deze wereld van contrast. Van meer menselijke figuren tot buitenaardse wezens waarbij de energie van deze personages vorm krijgt. Abstracte kwaliteiten verbindt Walker met een meer realistische en fysieke vorm. Iedere uiting heeft een passende techniek nodig waarbij de uitstraling van het gekozen materiaal van essentieel belang is. Technisch ligt de focus sterk op hoe een werk overkomt via de ogen.

“Visueel komt het werk binnen, maar het is mijn streven dat een schildering dieper in het lichaam voelbaar wordt. Ik wil dat het werk spreekt als een aanwezigheid, een ziel.”